Meslek öğretmenlerinin psikososyal risk yönetimi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkide yorgunluğun etkisi - Taşcı, Fehmi (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Araştırma, meslek öğretmenlerinin psikososyal risk yönetimi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkide yorgunluğun etkisinin incelenmesi amaçlandı. Araştırma tanımlayıcı – ilişkisel model kullanılarak çalışıldı. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kastamonu ve Trabzon merkez ilçelerinde görev yapan toplam 526 meslek öğretmeni oluşturdu. Çalışma, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 296 meslek öğretmeni ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri; "Tanımlayıcı Özellik Formu", "Kurumsal Amaçlı Psikososyal Risk Yönetimi Ölçeği", "Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi Ölçeği" ve "Chalder Yorgunluk Ölçeği" kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiği "IBM SPSS 22 Statistics for Windows, Version 22.0" programı kullanılarak yapıldı. Araştırma sonucu meslek öğretmenlerinin; uyku kalitesi toplam puan ortalaması 6,07±1,41, genel yorgunluk puan ortalaması 11,13±1,45 ve psikososyal risk yönetimi toplam puan ortalaması 273,42±10,78 olarak bulundu. Uyku kalitesi toplam puanı ile psikososyal risk yönetimi toplam puanı arasında r= -0,235 (p<0,01) düzeyinde negatif bir ilişki bulundu. Bu sonuç psikososyal risk yönetimi puanlarının yüksek olduğu durumlarda yorgunluk puanlarında anlamlı bir düşüş olduğunu gösterdi. Yorgunluk genel toplam puanı ile psikososyal risk yönetimi toplam puanı arasında r= -0,227 (p<0,01) düzeyinde negatif bir ilişki bulundu. Bu sonuç psikososyal risk yönetimi puanlarının yüksek olduğu durumlarda yorgunluk puanlarında anlamlı bir düşüş olduğunu gösterdi. Yorgunluk genel toplam puanı ile uyku kalitesi toplam puanı arasında r= 0,465 (p=0,063) düzeyinde pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulundu. Bu sonuç yorgunluk puanlarının yüksel olduğu durumlarda uyku kalitesi puanlarında belirgin bir yükseliş olduğunu gösterdi.
The effect of fatigue on the relationship between psychosocial risk management and sleep quality of vocational teachers
Keywords: Meslek öğretmeni; Meslek lisesi; Psikososyal risk yönetimi; Uyku; Yorgunluk