Ahşap Bazlı Levhaların Vidalama Torklarının Belirlenmesi Ve Vidalama Torklarının Diagonal Vida Tutma Direnci Üzerindeki Etkileri - TOR, Önder (My University, 2024)
Ahşap bazlı panellerin kullanıldığı mobilyalar kullanım yerlerine göre doğrudan veya dolaylı olarak bir takım statik ve dinamik yüklere maruz kalmaktadır. Bu yüklemeler sonucunda mobilyalarda zorlamadan kaynaklı özellikle bağlantı yerlerinde çeşitli deformasyonlar meydana gelmektedir. Mobilyanın sağlamlığına doğrudan etkisi olan bu deformasyonları engellemek veya olabildiğince en aza indirmek mobilya sektörü açısından ciddi önem arz etmekte olup ürünlerin tasarım, üretim ve kalite kontrol evrelerinde daha dikkatli olunması gerekmektedir. Mobilya endüstrisinde özellikle üretim aşamasında yapılan birleştirmelerde bağlantı elemanlarının performansı en önemli kriterlerin başında gelmektedir. Yaygın bir şekilde kullanılan bağlantı elemanlarından vidalar, sürüVidaların levhalara sürüş şekilleri ve uygulanan tork miktarı çok önemlidir. Vidalama yapılırken yeterli olmayan tork uygulandığında vidaların tam oturmadığı ve levhaların tam birleşmediği; çok uygulandığında ise levha birleşme yerlerinin sağlamlığının azaldığı ve vidanın levha içerisinde boşa dönmesiyle hem vida da hem de levhanın iç kısımlarında tahribata neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu durumlar vida tutma dirençlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden genel olarak vidalama yaparken kullanılan malzeme ve vida türüne bağlı olarak uygulanan vidalama tork değerlerinin bilinmesi, son aşamada elde edilen ürünün dayanımı ve sağlamlığına doğrudan etki etmektedir. Bu konu ile ilgili dünyada sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Bu proje kapsamında da Türkiye’de üretilen ve çeşitli endüstrilerde kullanılan farklı yoğunluk ve kalınlıklardaki odun bazlı levhaların birleştirilmelerinde kullanılan vidaların farklı vidalama tork seviyelerinde ki vida tutma direncini belirlemektir. Bu araştırma doğrultusunda vidalamaya doğrudan etkisi olan kılavuz çapının genişliği ve derinliği, farklı vida kullanımı ve farklı kalınlıklarda levhalar gibi faktörlerde göz önüne alınacaktır.