Eğitim anlayışı bağlamında Fuat Baymur (1924-1964) - Karabulut, Sevgi (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Osmanlı Devleti’nin yıkılıp Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu dönemde eğitim sahasında da köklü dönüşümlere gerek duyulmuştur. Yeni rejimin benimsenmesi, milli birlik ve beraberlik ile genç Cumhuriyetin ihtiyaç duyduğu nitelikli yurttaşların yetişmesi için eğitim sisteminin baştan aşağı değiştirilmesi ve ona modern bir yapı kazandırılması önem arz etmiştir. Bu dönemde yaşayan ve Cumhuriyetin önde gelen eğitimcilerinden olan Ahmet Fuat Baymur, özellikle ilkokul seviyesinde yurtdışında yaptığı gözlem ve incelemelerin de ışığında Türk eğitim sisteminin modernleşmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Bu çalışmada, Ahmet Fuat Baymur’un ilkokulda okutulan temel dersler üzerine düşünce, görüş ve önerileriyle kendisinin bu dersler hakkında çıkardığı kitapları temel alınarak incelenmiştir. Bu bağlamda çalışmanın ilk bölümünde Ahmet Fuat Baymur’un öğrenim hayatı ve kişilik özellikleri, Türkiye’de ve yurt dışında yaptığı çalışmalar ile eserleri ortaya konmuştur. İkinci bölümde Ahmet Fuat Baymur’un İlk Okuma Yazma, Hayat Bilgisi, Türkçe, Tarih ve Coğrafya dersleri hakkında görüş ve önerileri incelenmiştir. Bahsedilen dersler ayrı ayrı bölümlerde ele alınmış olup her ders ile ilgili öncelikle Ahmet Fuat Baymur’un çalışmalarına devam ettiği dönemdeki genel durumdan kısaca söz edilmiştir. Daha sonra Ahmet Fuat Baymur’un ilgili dersler hakkındaki görüşleri kendisinin kitapları temel alınarak açıklanmış, literatür ile karşılaştırma yapılarak Türk eğitim sistemine katkıları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Keywords: Fuat Baymur, Toplu Öğretim, Eğitim Anlayışı, Öğrenci Merkezli Eğitim, Araç Gereç Kullanımı