Retinal Görüntülerde Eksuda Lezyonlarının Tespiti Üzerine Bir Çalışma - Sabaz, Furkan; Ati̇la, Ümi̇t; Akyol, Kemal (International Journal of Informatics Technologies, 2020)
Göz yapısını etkileyen bir hastalık olarak bilinen şeker hastalığı gözün çalışmasını etkiler ve görme kaybına neden olur. Diyabetik retinopati hastalarının şeker seviyesindeki aşırı artışa bağlı olarak bu hastaların retinalarında çeşitli lezyonlar oluşur. Bu lezyonların otomatik tespiti bu hastalığın erken teşhisi için önemli bir unsurdur. Bu çalışmada, diyabetik retinopati hastalarının retinalarındaki eksuda lezyonlarını otomatik olarak tespit eden bir metot önerilmektedir. Bu metot SURF anahtar nokta algoritması ile özellik çıkartımı ve sonrasında Destek Vektör Makineleri, Çok Katmanlı Algılayıcı ve Rasgele Orman algoritmalarıyla lezyonların tespitini içermektedir. Önerilen yöntemin performansı DIARETDB0 ve DIARETDB1 veri tabanları üzerinde gözlemlenmiştir. Her iki veri tabanı içinde sırasıyla %95,8 ve %92,4 doğrulukla Rasgele Orman algoritması en başarılı sonuçları vermiştir. Bu algoritma ile tespit edilen eksuda lezyonları, ilgili veri tabanlarının kesin referans bilgilerine dayanılarak sert ve yumuşak eksuda olarak etiketlenmiştir.