Isıl Döngü Prosesinin Bazı Ağaç Türlerinde Vernik Sistemlerinin Katman Performanslarına Etkisi - KARAMANOĞLU, Mehmet (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı bazı ağaç türlerinde ısıl döngü prosesinin vernik sistemlerinin katman performanslarına etkisi belirlemektir. Bu amaçla Amerikan dişbudak (Fraxinus americana) ve sarıçam (Pinus sylvestris Lipsky) odunları yüzeylerine su bazlı, selülozik, poliüretan ve akrilik vernikler uygulanacaktır. Ardından, örnekler ASTM D6944 esaslarına göre üç farklı döngüde (10, 20 ve 30) ısıl döngü etkisine maruz bırakılacaktır. Örneklerde SEM analizleri yapılacak o lup, vernik katmanlarının sertliği ASTM D4366, yüzey pürüzlülüğü TS 6956 EN ISO 4287/A1, yüzeye yapışma direnci ASTM D4541 ve toplam renk değişimi ASTM D2244 esaslarına göre belirlenecektir. Sonuçlarda verniklenen örnekler (kontrol) ile ısıl döngü testine maruz bırakılmış örneklere ait veriler karşılaştırılacaktır.