İlkokul Öğrencilerinin Ve Sınıf Öğretmenlerinin Bilim İnsanına Yönelik Algılarının İncelenmesi - MEMİŞ, Esra KABATAŞ (My University, 2024)
Çalışmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin bilim insanına yönelik algılarını ve öğretmenlerinin de bilim hakkındaki görüşlerini belirleyerek aralarında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu amaç için Kastamonu İlinde merkezde bulunan 11 ilkokuldan 4000 öğrenci (1., 2.,3. Ve 4. Sınıftan 1000 er öğrenci) ve sınıf öğretmenleri çalışma kapsamına alınmıştır. Öğrencilerinin bilim insanı hakkındaki görüşlerini belirleyebilmek amacıyla, Chambers (1983) tarafından geliştirilen DAST (Bir Bilim İnsanı Çiz) testi kullanılacaktır. Öğretmenlerin bilime yönelik düşüncelerini belirlemek için ise Bilimin Doğası Hakkında Görüşler Anketi (VOSTS-TR) ve ilaveten 40 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşme kullanılacaktır. Hem nitel hem de nicel yöntemlerin kullanıldığı çalışmada, veriler istatistik programında ve Nvivo programında analiz edilecektir. Çalışmanın bulgularının bu alanda çalışan akademisyenler ve öğretmenlere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.