KASTAMONU İLİNDE KADIN EMEĞİ VE İSTİHDAMININ İNCELENMESİ - BALCI, SELDA (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmanın amacı, kadının görünmeyen emeğinin ekonomik sistem içerisindeki öneminin vurgulanması ve bir sektör olarak ev içi üretimin değerinin gösterilmesidir. İkinci bölümde Türkiye’nin istihdam yapısına değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye’de kadın emeği, istihdamı ve toplumsal cinsiyet ayırımına değinilmiştir. Kadının görünmeyen emeğini görünür kılmak için önerilen çözüm yolu, ev içi emeğinin ücretlendirilmesi konusu incelenmiştir. Dördüncü bölümde Kastamonu ilinin istihdam yapısı incelenmiştir. Kastamonu ili kadın istihdamı ve emeği üzerine çalışma yapılmıştır. Çalışmada ağırlıklı olarak literatür taraması yapılmıştır. Kastamonu Çalışma ve İş Kurumundan veriler alınmıştır. Kastamonu ilinde kadın istihdam durumu eğitim, cinsiyet ve sektöre göre değerlendirilmiştir. Kadın emeğinin görünür olması, kadınların talep ettiği hakları inkar edilemez biçimde desteklemektedir.
Keywords: Toplumsal cinsiyet, kadın istihdamı, kadın emeği, Kastamonu