Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında Kastamonu Teknokent AŞ. Örneği - Paruğ, Ayla (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
1960’lı yıllarla birlikte dünyanın birçok ülkesinde Araştırma ve geliştirme (Ar&Ge) çalışmalarına ağırlık verilmeye başlanmış ve teknoloji alanında hızlı bir ilerleme kaydedilmiştir. Türkiye’de ise 2000’li yıllardan itibaren bu faaliyetler yaygınlaşmaya başlamıştır. Ar&Ge çalışmalarının yoğun şekilde yürütüldüğü kurumların başında üniversiteler gelmektedir. Üniversite bünyesinde yapılan Ar&Ge çalışmalarını sanayiye uyarlamak ve ürüne dönüştürülmesine imkân sağlamak büyük önem taşımaktadır. Üniversite ve sanayi arasındaki iş birliğini sağlayan kurumlar ise teknoparklardır. Teknoparklar, bilimsel bilginin ticarileştirilip yayılmasını ve üretim aşamasına geçmesini sağlayan aracı kurumlardır. Küçük ve orta ölçekli firmaların teknolojik yeniliklere ayak uydurabilmesi, vasıflı eleman ve istihdamın sağlanması ile birlikte teknolojinin transferi kanalıyla uluslararası iş birliklerinin oluşturulması teknoparkların amaçlarının başında gelmektedir. Buradan yola çıkılarak yürütülmüş olan çalışmanın amacı, Kastamonu Üniversitesi bünyesinde yeni kurulan Kastamonu Teknopark AŞ.’ den, Kastamonu ilindeki firmaların beklentilerini ve başarılarına etki edebilecek olası engelleri belirlemek olmuştur. Bu konu ile ilgili olarak Kastamonu ilinde bundan önce, herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu da çalışmayı önemli ve özel kılan bir özellik olmuştur. Bu çalışmada, daha önceden hazırlanmış sorular ile yüz yüze görüşme şeklinde 27 firma ile mülakat yapılmıştır. Görüşmede, Kastamonu ilinde imalat yapan firmalara 83 sorudan oluşan bir anket formu doldurtulmuştur. Çalışma sonucunda, firmaların bir kısmının Kastamonu Teknopark AŞ hakkında bilgisinin olmadığı ama teknopark bünyesinde bulunmak istedikleri, bazı firmaların teknoparktan beklentilerinin yeni ürün geliştirirken destek almak yönünde olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Ayrıca firmaların teknoparktan beklentileri arasında, yeni iş alanlarının açılmasının sağlanarak işsizlik sorununun azaltılması, bölgesel ekonomik kalkınmanın sağlanması ve ithalat oranının azaltılmasına katkı sağlanması yer almaktadır.
Keywords: Teknoloji, İnovasyon, Teknopark, Ar&Ge, Kastamonu