Kazlarda Danofloksasinin Farmakokinetiğinin Ve Biyoyararlanımının Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Kaz eti ve tüyleri için üretilen önemli bir kanatlı türü olmasına karşın bakteriyel hastalıklarda kullanılan antibiyotiklerin farmakokinetiği ile ilgili yapılan çalışmalar yetersizdir. Danofloksasin sadece veteriner alanında kullanımı onaylanmış florokinolon grubu antibiyotiktir. Danofloksasin uzun eliminasyon yarılanma ömrü, yüksek biyoyararlanım ve iyi doku penetrasyonu gibi sahip olduğu avantajlardan dolayı kazlarda da kullanılabilir. Ancak bazı kanatlı türlerinde danofloksasinin farmakokinetik çalışmaları olmasına karşın kazlarda herhangi bilgi bulunamamıştır. Bu araştırmanın amacı kazlarda danofloksasinin 10 mg/kg dozda damar içi (IV), kas içi (IM), deri altı (SC) ve oral uygulamasını takiben farmakokinetiği ve biyoyararlanımını belirlemektir. Araştırma sağlıklı 8 adet kaz üzerinde, 15 günlük ilaç arınma süresini takiben 4 aşamada gerçekleştirilecektir. Kazlara çalışmanın ilk aşamasında danofloksasin IV (n:2), IM (n:2), SC (n:2) ve oral (n:2) yolla uygulanacaktır. Diğer aşamalarda da kazlar farklı uygulama yollarını alacak şekilde değiştirilecek ve çalışma sonucunda 8 hayvanında farklı uygulama yollarını alması sağlanacaktır. Kan örnekleri ilaç uygulaması öncesi (0.saat) ve uygulamayı takiben takiben 5., 15., 30., 45. dakikalar ile 1., 2., 3., 4., 6., 8., 10., 12., 24., 48. ve 72. saatlerde alınacaktır. Alınan kan örneklerinden danofloksasin analizi HPLC-UV kullanılarak ölçülecek ve farmakokinetik parametreler Winnonlin programı kullanılarak hesaplanacaktır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel program kullanılarak değerlendirilecektir.