Kafkas müslümanları idaresi’nin Azerbaycan toplumunun dini hayatındaki rolü - Aslanlı, Aytaj (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Bu araştırmanın amacı Kafkas Müslümanları İdaresi’nin Azerbaycan toplumuna yönelik faaliyetlerini tespit edip cemiyetin dini yaşamındaki rolünü incelemektir. Araştırma girişle birlikte iki bölümden ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde Azerbaycan halkının dini yapısının oluşmasında önemli olan etmenler ve devletin dini alandaki politikasının yürürlüğe girmesi için tesis ettiği kurumlar hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde Kafkas Müslümanları İdaresi’nin devletle ilişkisi, Anayasa gereğince hak ve vazifeleri araştırılmıştır. Bunlarla birlikte Azerbaycan devletinin dini topluluklara desteği, din eğitimi ile ilgili konulara vurgu yapılmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise Kafkas Müslümanları İdaresi’nin kuruluş tarihçesi, idari yapısı hakkında bilgi verilmiş ve toplumun dini hayatına katkı sağlamak için gösterdiği hizmetler araştırılmıştır
Keywords: Azerbaycan, din, Azerbaycan ilahiyat enstitüsü, dini kurumlarla iş üzere devlet komitesi, kafkas müslümanları idaresi, şeyhülislam