Rüzgâr Enerji Santrali Değerlemesinde Geleneksel Değerleme Yöntemi ile Monte Carlo Simülasyonu’nun Karşılaştırılması - BIYIKLI, Duygu; SESLİ, Faik Ahmet; KASAP, Pelin (Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2022)
Günümüzde büyük bütçeli yatırımların değerlemesinde, geleneksel değerleme yöntemlerinden İndirgenmiş Nakit Akışları (İNA)’na göre hesaplanan Net Bugünkü Değer (NBD), hem literatürde ki akademik çalışmalarda hem de yatırım değerleme uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bir süredir yatırım değerlemede simülasyonlara, hesaplama kolaylığı ve daha dinamik bir çalışma prensibine sahip olmaları açısından oldukça fazla rastlanmaktadır. Monte Carlo Simülasyonu (MCS), simülasyon uygulamalarında en sık kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. MCS’yi diğer değerleme yöntemlerinden ayıran en önemli özelliği, çalışmaya konu olan parametrelerin direk değerlerinin kullanılması yerine her birine belirli bir aralıkta ve türde olasılık dağılımının tanımlanması ve optimal sonuca göre değil sistemin davranışını anlamaya yönelik olmasıdır. Bu çalışma da 2021 yılı Haziran ayında yatırıma başlanıldığı düşünülen ve proje parametrelerinin bu yılda hazırlanan ön fizibilite raporları ve piyasa verilerine göre öngörülerek belirlendiği, Sinop İlinde 5 MW elektrik üretim kapasiteli %35 rüzgâr kapasite faktörüne sahip bir Rüzgâr Enerji Santrali (RES) değerlendirilmiştir. Bu RES’in hem geleneksel yöntemlerden NBD ile hem de Crystal Ball programı kullanılarak MCS ile değerlemesi yapılmış olup, iki yöntem arasında ki sonuçlar birbirleri ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Keywords: Engineering; Net Bugünkü Değer (NBD); Monte Carlo Simülasyonu (MCS); Crystal Ball; Rüzgâr Enerji Santrali (RES).; Net Present Value (NPV); Monte Carlo Simulation (MCS); Crystal Ball; Wind Power Plant (WPP); Mühendislik; 7. Clean energy