Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü Öğrencilerinin Kardiyopulmoner Resüsitasyon (KPR) Farkındalık Ve Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi - Demi̇ralp, Nuray; Demi̇ralp, Kemal (Hatay Mustafa Kemal University Faculty of Medicine, 2018)
Amaç: Bu çalışmada itfaiyecilik programı öğrencilerine ilk yardımın en önemli konularından olan kardiyopulmoner resüsitasyon konusunda bilinç ve farkındalıklarını ölçmeye yönelik hazırlanan anket soruları sorulmuştur. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Bozkurt Meslek Yüksekokulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem, ilkyardım dersi alan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik öğrencilerinden oluşturulmuştur. Çalışmaya Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programından 32 öğrenci katılmıştır. Anket soruları iki bölümde toplandı. Birinci bölümde kişisel bilgiler (yaş, cinsiyet, sınıf); ikinci bölümde katılımcıların KPR ile ilgili güncel bilgi düzeylerini ölçmeyi hedefleyen toplam 10 soru ve farkındalıklarına yönelik 8 soru soruldu. Bulgular: Bu çalışmaya toplam 32 öğrenci katılmış olup; % 87,5 i erkek %12,5 i kız öğrencidir. Öğrencilerin yaş dağılımı tablo1 de verilmiştir. Kardiyopulmoner resüsitasyon konusunda farkındalıklarını ölçmeye yönelik sorulan soruların yüzdelik ve sayı değerleri aşağıdaki tablolarda verilmiştir. Öğrencilerin herhangi bir yerde kardiyak arrest(kalp durması) vakası ile karşılaştınız mı sorusuna 4 kişi evet, 28 kişi hayır, Aldığınız eğitim sizce yeterli midir? Sorusuna 12 kişi evet, 13 kişi hayır, 7 kişi kararsızım, Sizce bir itfaiyeci Kpr bilmeli midir sorusuna 31 kişi evet, 1 kişi hayır cevabı, kendinizi kpr konusunda yeterli görüyor musunuz sorusuna 8 kişi evet, 12 kişi hayır, 12 kişi kararsızım cevabı vermiştir. Sonuç: . Kardiyak arrestle vakaları ile sık karşılaşan  itfaiyecilerin; kardiyak arresti tanıma, kriz anını iyi yönetme ve KPR’yi başarıyla uygulayabilmeleri için, düzenli eğitimlerle teorik ve pratik uygulama bilgilerini güncel tutulmalıdır.Yükseköğretimde İtfaiyecilik programlarında ilk yardım dersi ;öğrencilerin KPR konusunda pratik olarak daha çok eğitim olanakları sağlanmalıdır.İlk yardım eğitim simülatörleri ile de desteklenebilir.
Keywords: Health Care Administration; İtfaiye; KPR; ilk yardım; Sağlık Kurumları Yönetimi