“TASARIM” KAVRAMINA YÖNELİK MODA VE GRAFİK TASARIM ÖĞRENCİLERİNİN METAFORİK ALGILARININ BELİRLENMESİ - Uysal, Hüseyin; Özdemir, Çiğdem (Inonu University, 2021)
Bu araştırmanın amacı moda tasarım ve grafik tasarım alanlarında öğrenim gören öğrencilerin “Tasarım” kavramına yönelik metaforik algılarını belirlemek ve bu iki bölüm öğrencilerinin metaforik algıları arasındaki benzerlik ile farklılıkları ortaya koymaktır. Araştırma, Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü’nde okuyan 100 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Bu 100 öğrenci 50 Moda Tasarım ve 50 Grafik Tasarım öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri öğrencilerin “Tasarım………… gibidir, çünkü………………………………” cümlesindeki boşlukların tamamlanmasıyla elde edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılan araştırmada, elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak incelenmiş ve uzman görüşleriyle birlikte literatür desteklenerek açıklanmıştır. Araştırma sonucunda Grafik ve Moda Tasarım öğrencilerinden “Tasarım” kavramı için toplam 44 farklı metafor elde edilmiş, uzman görüşleri ile “Birey, Maneviyat, Yaşam, Nesne ve Estetik” olmak üzere 5 farklı kategorilerinde ele alınmıştır. İki grubun metaforları arasında hem benzerlik hem de farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma konu ile ilgili yapılan araştırmalara katkı sağlaması ve ilgili alandaki araştırmacılara örnek teşkil etmesi yönünden önemli görülmektedir.