LİBYA-BİNGAZİ’DE BELEDİYE KATI ATIK ANALİZİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKA ÖNERİSİ GELİŞTİRİLMESİ - BABA, Faisal Ali Mohamed (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
Bingazi, Libya’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi, kötü yönetilen katı atık sorunları ile karşı karşıya bulunmaktadır. Belediye’nin katı atık yönetimi (KAY) uygulamasında en iyi yöntemi seçmenin önündeki engeli, katı atık türlerinin belirsizliği oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacını ve hedeflerini, deneysel bir kompozisyon analizi yoluyla ele alınan şehrin sürdürülebilir atık yönetimi seçenekleri oluşturmaktadır. Yağışlı ve kurak mevsimlerde örnekler toplanarak katı atık tipleri belirlendi. Örnekler, sezon başına 40 örnek olarak toplandı. Evreni temsilen örneklem yöntemi olarak, tabakalı örnekleme, sistematik rassal örnekleme ve amaçlı örnekleme gibi bir dizi örnekleme tekniğini kullanıldı. Örnekler toplandı, karıştırıldı ve kilogram olarak tartıldı. Örneklerin türleri tespit edildi. Bunlar kâğıt, cam, metal, plastik, tekstil, gıda dışı toplam, gıda ve çürüyebilir maddeler, çeşitli yanıcı maddeler, çeşitli yanıcı olmayan maddeler, tehlikeli evsel atıklar olarak sınıflandırıldı. Her bir örneğin örneklem içindeki oranını belirlemek için örnekler tartıldı. Esasen, katı atık yönetimi politikası hakkındaki görüşleri belirlemek için elde edilen veriler, Windows Microsoft Excel 2007 kullanılarak verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Ayrıca, katı atım yönetimi ile ilgili birimlerde çalışan devlet görevlileri, atık toplama imha etme ile ilgili özel şirketlerin çalışanları ve halk ile yapılan anket sonuçları SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Keywords: Katı atık yönetimi, Bingazi, Libya