Kastamonu ilinde oluşturulan doğa yürüyüş rotalarının doğa temelli turizm potansiyeli üzerine bir inceleme - Aydın, Çağdaş (Tourism and Recreation, 2024)
Bu çalışma, Kastamonu ilinde belirlenen doğa yürüyüş rotalarının, doğa temelli turizm açısından potansiyelini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Doğa turizmi, özel ilgi turizmi talebinin artmasıyla birlikte giderek önem kazanmaktadır. Kastamonu'nun doğal güzellikleri, bu ilin doğa yürüyüşleri için potansiyel bir hedef nokta olabileceğini öne çıkarmaktadır. Bu araştırmada, Wikiloc uygulaması aracılığıyla Kastamonu'daki doğa yürüyüş rotalarının nicel ve nitel özellikleri incelenmiştir. Araştırmada, toplamda 974 doğa yürüyüş rotası belirlenmiş ve bu rotaların uzunlukları, irtifa kazanımları ve teknik zorluk seviyeleri gibi Wikiloc sisteminde yer alan parametreler üzerinden bir değerlendirme yapılmıştır. Yapılan analizler, Kastamonu ilinin farklı zorluk seviyelerine ve mesafelere ev sahipliği yapan birçok doğa yürüyüş rotasına sahip olduğunu göstermektedir. Bu çeşitlilik, farklı ilgi ve yetenek düzeylerine sahip yürüyüşçüler için geniş bir yelpazede seçenekler sunmaktadır. Ancak, yürüyüş rotalarının altyapısı ve yönlendirme unsurları açısından eksiklikler bulunmaktadır, bu da turistik değerlerin tam potansiyelini göstermesini engellemektedir. Örneğin, yön işaretleri, kamp alanları ve dinlenme alanları gibi bileşenlerin eksikliği, bölgenin turistler tarafından tam anlamıyla keşfedilmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Kastamonu'nun doğa yürüyüşü potansiyeli, geniş bir ilgi grubuna hizmet etme kapasitesi göstermektedir. Bununla birlikte, yürüyüş rotalarının planlama, tasarım ve yönetiminde, doğal kaynakların korunması konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Bu, bölgenin sürdürülebilir turizm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacaktır. Gelecekteki araştırmalar için, ziyaretçi tipolojileri ve motivasyonlarının analizi, yerel paydaşların görüşlerinin alınması ve çevresel etki değerlendirmelerinin yapılması önerilmektedir. Ayrıca, Kastamonu'nun doğa yürüyüşü
Keywords: Doğa Yürüyüşü; Doğa Temelli Turizm; Sürdürülebilir Turizm; Yürüyüş Rotaları; Kastamonu; Rekreasyon, Tatil ve Turizm Coğrafyası; Recreation, Leisure and Tourism Geography; Trekking-Hiking; Nature-Based Tourism; Sustainable Tourism; Hiking Routes; Kastamonu