Ters yüz edilmiş öğrenme ortamında gerçekleştirilen türev öğretiminin ilköğretim matematik öğretmen adaylarının kavramsal ve işlemsel bilgileri üzerine etkisinin incelenmesi - Ayanoğlu, Perihan (Kastamonu Üniversitesi, 2022)
Sürekli yaşanan değişim ve gelişimler bireyin-toplumun eğitim-öğretim süreçlerinden beklentilerini de değiştirmiştir. Öğrencinin pasif rol üstlendiği geleneksel yaklaşımlar önemini yitirmekle birlikte bunun yerine bireysel farklılıkları önemseyen, öğrenme sürecinde öğrenciyi ve öğrenmeyi öne alıp aktif rol üstlenmesini sağlayan, etkileşim-iletişim fırsatları yaratan yaklaşımlar öne çıkmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri de teknolojiyi öğrenme sürecine entegre edip sınıf içi sürecin daha anlamlı öğrenme için yapılanmasına olanak sağlayan ters yüz edilmiş sınıf (TYS) modelidir. Bu araştırmada TYS yöntemiyle türev öğretiminin İlköğretim Matematik Öğretmenliği 1. sınıf öğrencilerinin kavramsal ve işlemsel bilgileri üzerindeki etkisi, öğrencilerin kavramsal ve işlemsel bilgilerinde karşılaşılan sorunlar ile TYS uygulama sürecinde öğrenciler ile araştırmacı öğretmenin yaşadığı güçlüklerin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmış olup araştırmanın nicel kısmı ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen şeklindedir. Araştırmanın çalışma grubunu 2019-2020 öğretim yılının güz döneminde Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programı’nda öğrenim görmekte olan 54 birinci sınıf üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubu kontrol (n=27) ve deney (n=27) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda herhangi bir müdahale yapılmamış, öğretim geleneksel öğretmen merkezli yaklaşımlarla sürdürülmüştür. Deney grubunda ise ters yüz edilmiş sınıf yaklaşımının uygulandığı bir tasarım uygulanmıştır. Öğrenciler ders öncesi içerikle ilgili çalışmalar yapıp konuya hazır halde gelmişler ve öğretimin yüz yüze kısmı öğrencilerin daha aktif olmasını sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubu ortalamalarına uygulanan bağımsız gruplar t testi analizi sonucunda deney ve kontrol grupları arasında işlemsel son test puanları yönünden anlamlı bir farklılık oluşmadığı (p=0,090; p>0,05), kavramsal son test puanları yönünden anlamlı farklılığın (p=0,009; p<0,05) oluştuğu görülmüştür. Araştırmada öğrencilerin işlemsel bilgileri öne çıkmış olup kavramsal bilgilerde türevin farklı gösterimleri ve bu gösterimler arasındaki ilişkilendirmeler ile türeve temel olan bilgilere yönelik eksiklikler tespit edilmiştir. Öğrencilerin modelle ilgili genel olarak olumlu değerlendirmeler yaptıkları görülmüş olup TYS modelin dinamik doğasının öğrencilerin kavramsal bilgilerini artırmak için potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir.
Investigation of teaching of derivatives in the flipped learning environment on the conceptual and procedural knowledge of mathematics tecaher candidates
Keywords: Matematik öğretimi, ters yüz edilmiş sınıf modeli, türev, kavramsal ve işlemsel bilgi