Investigation of Primary School Teachers' Professional Burnout by Different Variables during the Covid-19 Pandemic Distance Education Process - AKGÜN, Çiğdem; YOLCU, Hüseyin (ASOS Yayinevi, 2023)
Bu çalışmada COVID-19 pandemisiyle birlikte başlayan uzaktan eğitim sürecinde sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerini farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımlarından tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Kastamonu ilinde görev yapan 219 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi kullanılmıştır. Veri toplanmasında Maslach tarafından hazırlanan ve Ergin (1992) tarafından Türkçeye çevrilen Mesleki Tükenmişlik Envanteri ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS (Statistical Packet for Social Studies) 23.00 programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği kontrol edilip, verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş ve parametrik testler uygulanmıştır. Cinsiyet ve medeni durum değişkenleri t-test ile mesleki kıdem yılı, çocuk sayısı, okuldaki görev süresi, eğitim verilen sınıf düzeyi ile sınıftaki öğrenci sayısı değişkenleri için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda medeni durum, sınıf düzeyi ve sınıftaki öğrenci sayısı değişkenlerinde anlamlı fark bulunmamışken, cinsiyet, mesleki kıdem ve çocuk sayısı değişkenlerinde farklılaştığı tespit edilmiştir.