BİREY-ÖRGÜT UYUMUNUN BAĞLAMSAL PERFORMANS ÜZERİNE ETKİSİNDE BİREY-İŞ UYUMUNUN DÜZENLEYİCİ ROLÜNÜN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - AKÇA, Coşkun; ÖZDEMİR, Halil Özcan (Hitit Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Bu makalenin amacı, çalışanların birey-örgüt uyumu düzeylerinin bağlamsal performanslarına etkisinde birey-iş uyumunun rolünü ortaya koymaktır. Literatür taramasında birey-örgüt uyumu ile bağlamsal performans arasındaki ilişkide birey-iş uyumunun rolüne yönelik bir araştırmaya rastlanmamıştır. Araştırma değişkenlerini ölçmek için bir anket formu oluşturulmuştur. 458 çalışandan toplanan veriler frekans analizi, güvenilirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizine tabi tutulmuştur. Birey-örgüt uyumunun bağlamsal performans üzerindeki etkisinde R2 değeri 0,179; birey-örgüt uyumu ve birey-iş uyumunun bağlamsal performansa etkisinde R2 değeri 0,217 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; birey-örgüt uyumunun bağlamsal performansa etkisinde birey-iş uyumunun düzenleyici rol oynadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Birey-İş Uyumu; Birey-Örgüt Uyumu; Bağlamsal Performans; Çalışan Performansı; Birey Örgüt Uyumu; 8. Economic growth