Muhasebe mesleğinin yeri ve geleceğine yönelik sektörde çalışan meslek adaylarının görüşleri üzerinde bir araştırma - Baki, Ali (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Küreselleşen dünya, büyüyen ekonomik yapılanmalar, kurumlar ve işletmelere ait finansal bilgilerin doğruyu yansıttığına dair güven duygusunun önemini artırmıştır. Bu durum ise bağımsız denetim faaliyetlerinin ve bağımsız denetim kuruluşlarının dünyada hızla yer edinmesine sebep olmuştur.Bilgi kullanıcıları açısından finansal tablolara olan güvenin zamanla azalması nedeniyle denetime olan ilgi artış göstermiştir. Dolayısıyla, bilgi kullanıcıları, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak için denetimden yararlanarak doğru kararlar alabilmekte ve yatırımlarını ona göre yapmaktadırlar. Bu araştırma, “Muhasebe Mesleğinin Yeri ve Geleceğine Yönelik Sektörde Çalışan Meslek Adaylarının Görüşleri”ni tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla 102 katılımcı üzerinden SMMM aday SMMM meslek memuru ve denetçi olarak görev yapan katılımcı görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın ilk bölümünde denetimin tanımı, amacı ve kapsamı detaylı olarak anlatılmış olup denetimin işleev ve önemi ile denetim denetçi türlerianlatılmıştır. Çalışmanın kuramsal çerçevesi kapsamında ikinci bölümünde ise bağımsız denetim ve bağımsız denetçi kavramsal çerçevesi ile ele alınacaktır.Yine bu bölümde yasal çerçevede bağımsız denetim kuruluşları ile bağımsız denetim sürecine değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise yeminli mali müşavir mesleğinin bağımsız denetimdeki yeri ve geleceği konusu ele alınmış olup bu anlamda içerik analizi yapılmıştır. Bu çalışma 2021 yılında SMMM, aday SMMM, meslek memuru ve denetçi olarak Kastamonu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Finans ve Bankacılık yüksek lisans programına kayıtlı olan ve sektörde çalışan 102 katılımcının görüşleri ile sınırlıdır.
Keywords: Bağımsız Denetim, İç Denetim, Yeminli Mali Müşavir, KGK