Vowels and Classification Criteria in Modern Standard Arabic - ÖZKANLI, Zeynep (Zenodo, 2022)
Bir dildeki ses birimler, parçalarüstü ve parçalı olmak üzere iki temel gruba ayrılmaktadır. Bunlardan parçalarüstü ses birim olarak adlandırılanları tek bir sese bağlı olmayan aksine birden fazla ses parçasını kapsayan sesletim birimleridir. Parçalı ses birimler ise tek bir sese bağlı özel ses birimlerdir. Ünlüler, ünsüzler ve yarı ünlüler parçalı ses birim olarak adlandırılmaktadır. Parçalı ses birimler arasında yer alan ünlülerin oluşumunda çok sayıda ses organı görev almaktadır. Bu ses organları arasında dil, dudak ve çene oynak olmaları sebebi ile ünlü oluşumunda durgun ses organlarına kıyasla daha önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle ünlüler, boğumlanmada dil, dudak ve çene gibi oynak ses organlarının durumuna göre ön, arka, kapalı, açık, dar ve geniş olmak üzere çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Bununla birlikte söyleniş süresi bakımından ünlüler, kısa ve uzun olmak üzere iki temel grup altında incelenmektedir. Literatür taraması yöntemi kullanılarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, Modern Standart Arapçanın ünlülerinin, 20. ve 21. yüzyıl Arap fonetikçilerinin görüşleri doğrultusunda ve bu fonetikçiler arasındaki görüş ayrılıklarına da yer verilerek incelenmesidir. Bununla birlikte çalışmada, Modern Standart Arapçanın ünlülerinin Arap fonetikçilerinin görüşlerine ek olarak Uluslararası Fonetik Alfabe ölçütlerine göre tasnif edilmesi de hedeflenmektedir.

Phonemes in a language are divided into two basic groups as segmental and suprasegmental. Among them, suprasegmental phonemes are not dependent on a single sound, on the contrary they contain more than one sound piece. Segmental phonemes are special sound units that are linked to a single sound. Vowels, consonants and semi-vowels are called segmental phonemes. Many vocal organs are involved in the formation of vowels. Among those, the tongue, lips and chin have a more important place in the forming the vowels. For this reason the vowels are divided into various groups as front, back, closed, open etc. according to the condition of the tongue, lips and chin in articulation. In addition to that vowels are examined as short and long in terms of the duration of their pronunciation. The aim of this study, which was prepared using the literature review method is to analyzed the vowels of Modern Standard Arabic in line with the views of the 20th and 21th century Arab phoneticians with the differences of opinion between them. In addition to that it is aimed to classify these vowels according to the criteria of the IPA with the views of the modern Arabic phoneticians.
Keywords: Linguistics; Phonetic; Segmental Phonemes; Vowels; Modern Standard Arabic; Linguistics, Phonetic, Segmental Phonemes, Vowels, Modern Standard Arabic; Dil Bilimi; Fonetik; Parçalarüstü Ses Birimler; Ünlüler; Modern Standart Arapça