SİYASİ PARTİLERDE KARİZMATİK LİDERLİK ALGISININ ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞINA ETKİSİ: KASTAMONU İLİNDE BİR ARAŞTIRMA - GÜNGÖR, Berkan (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Sosyal bir varlık olarak insana ve davranışlara verilen önemin son yıllarda artması ile birlikte, insanı temel alan araştırmalar da bir hayli artmıştır. Bu süreçte liderlik davranışları da fazlasıyla incelenen bir konu haline gelmiştir. Günümüz rekabetçi ortamında insan kaynaklarını etkin kullanmak isteyen organizasyonlarda liderlik konusu hayati önem taşımaktadır. Özel sektöründen kamu kuruluşuna, sivil toplum kuruluşlarından arkadaş ortamlarına kadar, insanın içinde olduğu her toplulukta liderlik olgusu mevcuttur. Bu hususta tabi ki ülke yönetimine talip olan siyasi partiler için de liderlik konusu çok önemlidir. Bu çalışmada insanların tamamen gönüllülük esasına göre katıldıkları ve hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin uğrunda çalıştıkları bir sivil toplum kuruluşu olan siyasi partiler incelenmiştir. Siyasi parti üyelerinin karizmatik liderlik algılarının demografik niteliklerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Ayrıca üyelerin karizmatik liderlik algılarının gösterdikleri örgütsel vatandaşlık davranışlarına etki edip etmediği analiz edilmiştir. Araştırma Kastamonu ilinde il başkanlıkları bulunan ve 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılan siyasi parti üyeleri üzerinde yapılmıştır. Katılımcılara karizmatik liderlik algılarını ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını ölçen anket formları dağıtılmış ve bu formlar SPSS programında analiz edilmiştir. Toplamda 394 kişinin katılım sağladığı çalışma sonucu, katılımcıların karizmatik liderlik algılarının eğitim düzeylerine göre kısmen farklılaştığı ve üye oldukları siyasi partilere göre de kesin olarak farklılaştığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Katılımcıların yaşlarına, cinsiyetlerine ve en uzun yaşadıkları yerleşim birimine göre karizmatik liderlik algılarının farklılaştığına dair bir sonuç elde edilememiştir. Ayrıca katılımcıların karizmatik liderlik algılarının örgütsel vatandaşlık davranışlarına kısmen etki ettiği saptanmıştır.
Keywords: Siyaset bilimi, yönetim ve organizasyon, karizmatik liderlik, örgütsel vatandaşlık, siyasi partiler, Türk siyasal hayatı, insan kaynakları, Kastamonu