Tuz Gölü'nden izole edilen arkelerin (halobacteriales: halobacteriaceae) filogenetik tür tanımlaması, karotenoidlerinin antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi - Kesbiç, Fevziye Işıl (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada, Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırları arasında bulunan Tuz Gölü’nün farklı noktalarından alınan tuz numunelerinden izole edilen halofilik arke suşlarının karotenoidlerinin belirlenmesi ve karotenoidlerinin sahip olduğu antioksidan aktivitelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. MAM JCM 168 besiyerinde kültüre edilen halofilik arke suşlarının antibiyotik duyarlılık testleri, biyokimyasal ve filogenetik analizler ile tür teşhisleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre 7 farklı halofilik arke suşu % 98 ve üzeri benzerlik oranıyla Halorubrum lipolyticum JCM 13559, Halorubrum sodomense JCM 8880, Halorubrum californiense FV-22B20, Haloarcula salaria HST01-2R, Halorubrum chaoviator DSM 19316, Haloterrigena thermotolerans PR5, Haloarcula japonica JCM 7785 olarak tespit edilmiştir. Türlerin sahip olduğu majör karotenoid all-trans bakterioruberin olarak belirlenmiş ve bakterioruberin izomerlerinin yanısıra likopen, β-karoten ve IDR gibi farklı karotenoid tiplerine de rastlanmıştır. Türlerden ekstrakte edilen karotenoidlerin antioksidan aktiviteleri DPPH radikal süpürme metoduyla analiz edilmiş ve türlere ait IC50 değerleri H. lipolyticum JCM 13559, H. sodomense JCM 8880, H. californiense FV-22B20, H. salaria HST01-2R, H. chaoviator DSM 19316, H. thermotolerans PR5, H. japonica JCM 7785 için sırasıyla; 2,601 µg/mL; 0,904 µg/mL; 1,007 µg/mL; 1,927 µg/mL; 1,402 µg/mL; 1,284 µg/mL ve 1,474 µg/mL olarak tespit edilmiştir.
Phylogenetic identification of archaea (halobacteriales: halobacteriaceae) isolated from salt lake and antioxidant activity of their carotenoids
Keywords: Tuz Gölü, Halofilik Arke, Karotenoid, Antioksidan, 16s rRNA, SEM, AFM