Kastamonu Turizmi Destinasyon Yönetiminin Toplum Temelli Turizm Perspektifinden İncelenmesi - Aydın, Çağdaş (Ondokuz Mayis Universitesi, 2024)
Bu araştırma, Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesindeki turizm paydaşlarının turizme yönelik algılarını toplum temelli turizm ve destinasyon yönetimi perspektifinden değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılarak tasarlanan çalışmada, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 15 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler 2023 yılı Kasım ayı ile 2024 yılı Şubat ayı aralığında gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi sonucunda "yerel fayda", "yerel maliyetler" ve "yerel beklentiler" olmak üzere üç ana tema ortaya çıkmıştır. Bulgular, Pınarbaşı'ndaki turizm gelişiminin yerel ekonomiye katkı sağladığını, ancak çevresel ve kültürel bazı endişeleri de beraberinde getirdiğini göstermektedir. Çalışma, yerel halkın turizm gelişim sürecine aktif katılımının önemini vurgulamakta ve destinasyon yönetiminde toplum temelli yaklaşımların potansiyelini ortaya koymaktadır. Sonuçlar, sürdürülebilir turizm gelişimi için yerel toplulukların güçlendirilmesi ve karar alma süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Keywords: Turizm (Diğer); Tourism (Other); Destinasyon Yönetimi; Toplum Temelli Turizm; Yerel Halk; Kastamonu; Pınarbaşı; Destination Management; Community-Based Tourism; Residents; Kastamonu; Pınarbaşı