Adi sülün de (Phasianus colchicus) plexus lumbalis ve plexus sacralis lerin morfolojik incelenmesi - Gültiken, Murat Erdem; Demirci, Beste (Selçuk University Press, 2021)
Amaç: Bu araştırma, endemik bir tür olan Adi sülün (Phasianus colchicus) plexus lumbalis ve plexus sacralis’lerinin morfolojik olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 5 adet dişi ve 5 adet erkek sülün kullanıldı. Sülünler rutin fiksasyon (%10 formalin) ve diseksiyon yöntemiyle makroskobik ve morfolojik olarak incelendi. Çalışmada isimlendirmeden kaynaklanan karışıklığın olmaması için Nomina Anatomica Avium (1993) kullanıldı. Bulgular: Plexus lumbalis ve plexus sacralis incelenirken synsacrum’un varlığı nedeniyle synsacral spinal segmentler bir bütün olarak incelendi. Genel olarak plexus lumbalis’in 2-4. synsacral spinal sinirlerin ventral dalları tarafından şekillendiği gözlendi. Plexus sacralis’in ise plexus lumbalis’in caudal’inde olduğu ve 4.- 8. synsacral spinal segmentlerin ventral kolları tarafından oluştuğu belirlendi. Öneri: Sonuç olarak Adi sülün’de (Phasianus colchicus) plexus lumbalis ve plexus sacralis’in oluşumuna katılan synsacral spinal sinirler ve bu plexus’lardan çıkan sinirler ayrıntılı olarak incelendi. Kanatlı türleri arasında şekillenen benzerlik ve farklılıklar ortaya konuldu.
Keywords: anatomy; anatomi; plexus sacralis; common pheasant (Phasianus colchicus); adi sülün (phasianus colchicus); sacral plexus; Adi sülün (Phasianus colchicus); lumbar plexus; Anatomy; plexus lumbalis