Nezahat TURFANSabri ÜNALMertcan KARADENİZ2023-04-142023-04-142016-03-01Turfan, N., Ünal, S., Karadeni̇z, M. (2016). Doğadan Toplanan ve Portakal Kütüğünde Yetiştirilen Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst Mantar Türünün Bazı Kimyasal İçeriklerinin Karşılaştırılması. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 4(3), 158-162https://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/208096/dogadan-toplanan-ve-portakal-kutugunde-yetistirilen-ganoderma-lucidum-curtis-p-karst-mantar-turunun-bazi-kimyasal-iceriklerinin-karsilastirilmasihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/8208Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst (Reishi mantarı) tıbbi mantar türlerinden biridir. Mantarların kimyasal içerikleri, yetişme ortamlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerine bağlı olarak önemli değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada; doğadan toplanan ve portakal kütüğünde yetiştirilen Ganoderma lucidum mantarlarının toplam çözünür protein, toplam çözünür karbonhidrat (glikoz, fruktoz ve sakkaroz) ve bazı element (P, K, Mg, Mn, S, Fe, Ca ve Na) içerikleri araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, portakal kütüğünde yetiştirilen G. lucidum mantarlarının toplam protein, glikoz, fruktoz, sakkaroz ve nişasta miktarları, doğadan toplanan G. lucidum mantarlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Fosfor, demir, sodyum, potasyum ve sülfür içerikleri portakal kütüğünde yetiştirilen mantarlarda daha yüksek iken, kalsiyum, magnezyum, manganez ve çinko değerlerinin doğadan toplananlara göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, portakal kütüğünde yetiştirilen G. lucidum mantarı örneklerinin, doğadan toplananlara göre daha yüksek besin değerlerine sahip olduğu söylenebilirturinfo:eu-repo/semantics/openAccessDoğadan Toplanan ve Portakal Kütüğünde Yetiştirilen Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst Mantar Türünün Bazı Kimyasal İçeriklerinin KarşılaştırılmasıRESEARCH208096158162432148-127X