AMELİYAT SONRASI HİPOTERMİ KONTROLÜ - Esra, Demirarslan (Saglik Akademisi Kastamonu, 2017)
Cerrahi hastalarında, normoterminin sürdürülmesi; hasta güvenliği, hasta memnuniyeti, olumlu cerrahi sonuçların elde edilmesi ve kaliteli bakımın sürdürülmesi için önemlidir. Ameliyat sırası ve sonrası dönemde normoterminin sürdürülmesi; taburculuk süresini %40’a kadar kısaltmakta ve cerrahi alan enfeksiyonu riskini %64’e kadar azaltmaktadır. Ameliyat sırasında ısı yalıtım mekanizmasının bozulması ve anestezi ısı kaybını arttırarak normoterminin sürdürülmesini engellemektedir. Hastanın ısı kaybını önlemek ve normotermiyi sürdürmek için pasif izolasyon, aktif eksternal ısıtma sistemleri ve internal ısıtma yöntemleri kullanılmaktadır. Aktif ısıtma yöntemleri ile hastaya dışarıdan iletim, ışınım, taşınım yollarından biri veya birden fazlasıyla ısı verilmektedir. Pasif ısıtma yöntemleri; hastanın vücut ısısının korunmasına yönelik yöntemlerdir. Pasif ısıtma; cerrahi örtüler, boneler, çoraplar, çarşaflar, pikeler, battaniyeler, metalize plastik örtüler gibi hastayı dış ortam sıcaklığından koruyacak malzemeler kullanılarak sağlanmaktadır. Pasif ısıtmada örtülen vücut alanı ile korunan ve/veya kazanılan ısı miktarı doğru orantılı olduğundan; çalışmalar battaniyeler üzerinde yoğunlaşmıştır. Hastaların vücut ısısını korumada kullanılan battaniyelerin üretiminde değişik hammaddelerin kullanılabilmesine rağmen daha önce yapılan çalışmalarda pamuklu battaniye kullanıldığı dikkat çekmektedir. Bir kat ısıtılmış pamuklu battaniyenin ısı kaybını %33, İki kat pamuklu battaniyenin ısı kaybını ek %18 azalttığı, daha fazla katın fayda sağlamadığı bildirilmiştir. Pasif ısıtma yöntemlerinden pamuklu battaniyelerin vücut ısısını koruyabildikleri fakat arttıramadıkları belirtilmekte, bu nedenle aktif ısıtma yöntemleri ile birlikte kullanılmaları önerilmektedir. Bu çalışmada postoperatif hipoterminin kontrolü ile ilgili literatür özetlenmiştir
Keywords: postoperatif bakım; Medicine (General); R5-920; hafif hipotermi indüklenmiş; mild hypothermia induced; surgical nursing; postoperative care; cerrahi hemşireliği; 3. Good health