MEHMET FEYZİ EFENDİ’NİN KUR’AN’I YORUMLAMA İLKELERİ - KARADAĞ, Bilge (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Asırlardan bu zamana kadar yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim pek çok âlim tarafından tefsir edilmiş, yorumlanmaya çalışılmıştır. Mehmet Feyzi Efendi de, Kur’an’dan bazı ayetleri yorumlayarak, Kur’an ve sünnet ışığındaki irşadı ile sadece Kastamonu’da değil, Kastamonu dışında da etkili olmuş bir âlimdir. Çalışma başlıca iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Mehmet Feyzi Efendi’nin Kur’an anlayışını etkileyen şahıslar ve Kur’an’ı yorumlamada öncelikleri ele alınırken, ikinci bölümde Mehmet Feyzi Efendi’nin Kur’an’ı yorumlama ilkeleri, genel ve özel ilkeler çerçevesinde ele alınmıştır. Söz konusu ilkeler, Kur’an’ın okunmasından hayata geçirilme sürecine kadar gerekli şartlar, Kur’an’ı anlama ve okuma metodları ve bazı ayetlerin başka bir ayete, hadise veya ehl-i sünnet âlimlerin görüşlerine dayandırılan ayet yorumları ile delillendirilmiştir. Ayrıca, ayetlerin dilbilimi, işarî ve zahirî yönüyle tefsirine de değinilmiştir.
Keywords: ur’an, Mehmet Feyzi Efendi, Kastamonu, ayet, tefsir, ehl-i sünnet, metot.