6102 SAYILI TTK ÇERÇEVESİNDE TDHP ÖZEL TÜKENMEYE TABİ DURAN VARLIKLAR HESAP GRUBUNUN TFRS 1’E GÖRE AÇILIŞ FİNANSAL TABLOLARINA AKTARILMASI, CARİ DÖNEM İŞLEMLERİ VE BAĞIMSIZ DENETİMİ - CİVEK, Funda (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesine ilişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı-6 temel alınarak, bununla ilgili literatür taraması yapılmış olup, çalışma toplamda üç ana bölümden oluşmuştur. Tezin ilk bölümü Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nın (TFRS) Vergi Usul Kanunu (VUK) Tek Düzen Hesap Planı (TDHP) 27* Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar hesap grubu ile ilgili model olarak oluşturulan önceki dönem örnek senaryo uygulaması neticesinde, finansal tablolar ile analiz edilmiş olup Tek Düzen Hesap Planında Duran Varlıklar Sınıfında yer alan Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar hesap grubundaki hesapların TFRS’de hangi hesaplarla bağlantı kurulduğu Mumeyek Online Mali Tablo Oluşturma Sistemi-Denetim Raporu (MOMTOS-DR) yazılımı üzerinden açıklanmıştır ve hesaplar birbiriyle ilişkilendirilmiştir. Tezin ikinci bölümünde Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar hesabının Önceki Dönemde yapılan aktarma işlemi sonrasında Cari Dönem Dönüştürme işlemi yapılarak oluşturulan Finansal Tabloları Önceki Dönem ve Cari Dönemle karşılaştırılarak tek tek yorumlanmıştır. Tezin son bölümünde ilk iki aşamada sırasıyla yapılan aktarma ve dönüştürme işlemleri neticesinde alınan Finansal Tablolarının önceki dönem ve cari dönem verileri kullanılarak hesaba ait verilerin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını Türkiye Denetim Standartları çerçevesinde gerçeğe uygun olup olmadığını ve MOMTOS-DR yazılımı üzerinden alınan örnek bir şirket olan CİVEK MADENCİLİK ANONİM ŞİRKETİ’nin bağımsız denetim raporu hazırlanarak, Karşılaştırmalı Tablolar tek tek analiz edilmiş, yeni rasyolar oluşturulmuş ve sonuç kısmı yazılmıştır.
Keywords: Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar, TFRS, Türkiye Denetim Standartları, MOMTOS-DR