ABANA -ÇATALZEYTİN / KASTAMONU BÖLGESİ DOĞAL RADYOAKTİVİTE SEVİYESİNİN BELİRLENMESİ - ÖZCAN, Murat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018)
İnsanlar; yaşam standartları, yaşadıkları ortamların fiziksel özellikleri ve coğrafi şartlara bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, sürekli doğal kaynaklardan yayınlanan radyasyona maruz kalmaktadırlar. Doğal radyasyona en büyük katkı tabiatta doğal olarak bulunan 238U, 232Th ile bunların bozunma ürünleri olan 226Ra, 222Rn ve 235U ile 40K gibi radyoaktif elementlerden ileri gelmektedir. Literatürde insanların doğal radyasyonlardan dolayı maruz kaldıkları riskleri belirlemek amacı ile çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Kastamonu ili Abana-Çatalzeytin bölgesi toprak ve sahil kumlarındaki taban seviye radyasyon düzeyini belirlemektir. Bu amaçla, alınan 20 adet toprak ve 20 adet sahil kumu örneklerinde doğal (238U, 232Th ve 40K) radyoaktivite konsantrasyonları belirlenmiş, elde edilen sonuçlar kullanılarak, soğurulan gama doz oranları ve yıllık etkin doz eşdeğeri hesaplanmış ve radyolojik tehlikeler değerlendirilmiştir. Ayrıca sahil kumlarının tanecik boyutu analizi yapılmış ve 4 farklı boyutta (çakıl, kum, alüvyon ve kil) numuneler elde edilerek bunların doğal (238U, 232Th ve 40K) radyoaktivite konsantrasyonları belirlenmiştir.
Keywords: Doğal radyoaktivite, gama dozları, yıllık etkin doz, Abana- Çatalzeytin / Kastamonu