Matematik Eğitimine Yönelik Okul Dışı Öğrenme Ortamlarında Deneyimleyerek Öğreniyorum: Ortaokul Öğrencilerinin Matematiğe Yönelik Tutumlarının ve Görüşlerinin Değişiminin İncelenmesi - Aliustaoğlu, Feyza; Paksoy, Hatice Kübranur; Erdoğan, Gamze; Atik, Tuğçe (Dokuz Eylul University, 2024)
Bu araştırmanın amacı okul dışı ortamlarda yapılan matematik etkinliklerinin öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarına etkisini incelemek ve matematiğin okul dışında uygulamalarına ve yapılan etkinliklere yönelik öğrencilerin görüşlerini almaktır. Araştırma TÜBİTAK–2209-A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında yapılmıştır. Çalışma grubu Türkiye’nin kuzeyinde bulunan bir ortaokulda 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören 53 gönüllü öğrenciden oluşmaktadır. Projenin uygulaması okul dışı öğrenme etkinliklerinin yapılabileceği Üniversiteye bağlı bir mekânda gerçekleştirilmiştir. Uygulama süreci iki gün sürmüş olup öğrenciler bu süre içinde deneyimsel öğrenme stratejisi kapsamında 10 farklı etkinliğe katılmışlardır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak nicel kısımda “Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”, nitel kısımda ise araştırmacılar tarafından geliştirilen görüşme formları ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Nicel veriler SPSS programı ile, nitel veriler ise içerik analizi tekniğine dayalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda genel tutum puanlarında ve tutum ölçeğinin zevk alma alt boyutunda son test lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuş, diğer alt boyutlarda ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmemiştir. Diğer taraftan öğrencilerin görüşme formuna verdikleri cevaplara dayalı olarak öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarında olumlu değişiklikler olduğu ve bu etkinliklerden sonra matematiğin gerçek hayatla bağlantılı olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.