Mermer Atıkları Kullanılarak Üretilen Kristal Sırların Özellikleri Ve Karakterizasyonu - ARİANPOUR, Aslı ÇAKIR (My University, 2024)
Doğal taşlar, sahip oldukları önemli özellikleri sayesinde başta inşaat sektörü olmak üzere çeşitli alanlarda yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır. Ancak, bu ürünlerin çeşitli aşamalarında yüksek miktarlarda atıklar açığa çıkmaktadır. Dünya nüfusunun artışı ile tüketim artmakta ve bu durum doğal kaynakların hızlı bir şekilde azalmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle, etkin maddelerin tüketimini en aza indirmek ve nitelikli atıkları değerlendirmek çok önemli bir konu haline gelmiştir. Günümüzde inşaat sektörünün gelişmesi ve insanların daha iyi yaşama isteğinden dolayı, mermer çok fazla tüketilmeye başlanmıştır. Mermer (veya doğal kalsiyum karbonat), inşaat ürünlerinin geliştirilmesinde çok fazla tüketilen önemli mineral kaynaklarından biridir. Mermer sektörünün gelişmesi ve hızla işletmelerin artması atık malzemelerin de artmasına ve buna bağlı olarak atıkların değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Seramik ve Sır Endüstrileri, kalsiyum karbonat tüketicilerinin çeşitleridir ve geri dönüştürülmüş atık mermerler, sanatsal ve endüstriyel sırlar gibi farklı seramik ürünlerinde kullanılacak şekilde değerlendirilebilir. Bu çalışmada, mermer fabrikalarından çıkan atıklarının endüstriyel ve sanatsal olarak kristal sırların üretiminde alternatif hammadde olarak kullanılabilirliği araştırılacaktır. İlk aşamada mermer atığı karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilecektir, kimyasal analizleri (XRF), faz analizleri (XRD) ve termal analiz (DTA-TGA) ile karakterize edilecektir. Mermer atığının, fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlendikten sonra uygu seger sır kompozisyonları tasarlanarak sır reçeteleri hazırlanacktır. Elde edilen sırlara optik mikroskop, SEM, EDX, XRD vb. testler yapılacaktır. Çalışmanın son aşamasında üretilen sır zengin görsel etkiye sahip sanatsal ve endüstriyel seramiklere uygulanması planlanmaktadır. Renk ve optik çalışmalar, yüksek miktarda geri dönüştürülmüş atık mermer malzemeleri kullanarak yeni sanatsal veya endüstriyel kristal sırların geliştirmek için nihai bir karar vermeye yardımcı olacaktır.