Depreme, Yanmaya Ve Çürümeye Karşı Dayanıklı Taşınabilir Prefabrik Ahşap Panel Ev - ÖZKAN, Osman Emre (My University, 2024)
Ahşap, ağaçlardan elde edilen doğal bir hammaddedir. Kolay erişebilen ve kolay işlenen bir malzeme olması sebebiyle eski çağlardan beri barınma ve sanatsal amaçlar için kullanılmaktadır. Türkiye’de orman varlığı açısından önemli bir yere sahip olan Kastamonu şehri ormancılık, ahşap ürünleri üretimi ve ağaç işçiliğinde 5 Yazım alanları gerektiği kadar uzatılabilir ileri bir seviyededir. Ahşabın başkenti olan Kastamonu’da oyma, kakma, kündekari, müzik aletleri, şimşir el aletleri, antik mobilya, kütük ev ve tekne imalatı gibi ahşabın birçok kullanım alanı mevcuttur. Ayrıca, Kastamonu endüstriyel ahşap ürünlerinin üretildiği büyük ölçekli birçok orman ürünleri tesisi barındırmaktadır. Bölgesel kalkınmayı desteklemek amacıyla mevcutta belirli bir aşamada olan orman ürünleri sektörünü daha ileri taşımak için taşınabilir prefabrik ahşap ev projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Deprem ülkesi olan ülkemizde depreme karşı dayanıklı olmayan birçok bina olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Şubat, 2023’te yaşadığımız deprem afeti özelinde ve daha sonra yaşanabilecek olası deprem afetleri sırasında en önemli gereksinimlerin başında güvenilir, sağlam ve sıcak barınma alanları gelmektedir. Taşınabilir prefabrik ahşap ev projesinin amacı afet ve benzeri acil durumlardan etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla güvenilir, ekonomik, çevreci ve doğa ile uyumlu barınma yerlerinin tasarımı, mühendislik hesaplamalarının yapılması ve prototipinin üretilmesidir. Bu amacı gerçekleştirmek için, öncelikle çerçeve konstrüksüyon, CLT veya kompozit ahşap malzeme gibi malzemelerin ekonomiklik ve dayanıklılık açısından avantajlı olacağı konusunda literatür araştırması yapılmış ve bu malzemelerden yapısal izolasyonlu panelin (SIP) üretim için tercih edilmesine karar verilmiştir. Daha sonraki aşamada, prefabrik evin 3 boyutlu çizimleri yapılacak ve farklı büyüklüklerde tasarımlar ortaya konulacaktır. Bir tanesi aile kullanımı için 20-30 m2 bir diğeri sınıf, yemekhane, toplantı salonu vb. amaçlı daha büyük 40-50 m2 olarak düşünülmektedir. Tasarımları tamamlandıktan sonra statik, kar, rüzgâr ve termal mühendislik hesaplamaları yapılacaktır. Hesaplamalar sırasında gerektiği yerlerde tasarıma müdahale edilerek iyileştirmeler ağlanacaktır. Son olarak prototip üretim aşamasına geçilerek malzemelerin üretimleri sağlanarak taşınabilir prefabrik evlerin montajı yaptırılacaktır. Ayrıca, maliyet hesaplamaları yapılacaktır.