Pozolonik Özellik Gösteren Endüstriyel Atıklarının Belirlenmesi Ve Geopolimer Beton Üretiminde Kullanımının Araştırılması - MEMİŞ, Selçuk (My University, 2024)
Alkalilerle aktive edilmiş bağlayıcılar, çeşitli endüstriyel atıkların aktivasyonuyla üretilen yeni bir bağlayıcı türüdür. Çevresel, ekonomik ve teknik avantajlarından ötürü son yıllarda bu bağlayıcılar üzerinde yapılan çalışmalar oldukça artmıştır. Bu çalışmanın amacı çevresel problemler yaratan ince öğütülmüş atık endüstriyel ve puzolonik aktivitesi olan malzemelerin özelliğinin incelenmesi olup, agreganın yerine ise %0-80 oranına kadar kalsit ile yer değiştirerek geopolimerizasyon süreci incelenecektir Bu amaçla atık endüstriyel tozlar çimento yerine %10, %20 ve %30 oranlarında karıştırılarak betonlar üretilecektir. Numunelere 3, 7, 21 ve 90 gün olacak şekilde 5 o C, 20 o C, 80 o C ve dış hava sıcaklığı olmak üzere dört farklı kür uygulanacaktır. Bu numunelerin bir kısmı su etkisinde, geri kalan ise magnezyum sülfat etkisinde bekletilecektir. 28, 56, 90 ve 180 günlerde birim ağırlık, mekanik özellikler, ultrases geçiş hızı, asit etkisi ve kılcal su emme deneyleri yapılacaktır. Daha sonra dayanım kayıpları ve genleşme oranları belirlenecektir. Ayrıca taze harçların reolojik özelliklerini belirlemek için yayılma tablası deneyi yapılacaktır. Mikroyapı incelemeleri için numuneler kesilerek 1 cm boyutlarında küpler elde edilecektir. Taramalı elektron mikroskobunda (SEM) yüzeylerin fotoğrafları çekilerek ve içerdiği elementler belirlenecektir. Elde edilen deneysel veriler istatistik programı yardımı ile değerlendirilecektir.