Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarı Alt Yapı Projesi - ATELGE, Mübeccel (My University, 2024)
Veteriner hekimlik mesleği tüm dünyada hayvan sağlığı, hayvan refahı ve dolayısıyla insan sağlığını korumada, yeterli ve güvenli gıdaya erişimde stratejik öneme sahip olan bir meslek olarak kabul edilmektedir. Veteriner hekimlik eğitiminde klinik öncesi bilimler kapsamında verilen dersler (mikrobiyoloji, parazitoloji, immünoloji, epidemiyoloji, farmakoloji ve toksikoloji, patoloji) de özellikle klinik bilim derslerinin iyi kavranmasını sağlamanın yanı sıra hastalıkların teşhisi ve tedavilerinin bilimsel esaslara göre yapılmasına temel teşkil etmektedir. Bunun yanında, öğrencilerin mesleki becerilerinin ve bilimsel altyapılarının daha da gelişmesine önemli katkılar vermektedir. Önerilen bu proje ile, öğrencilerin eğitimin ilk dönemlerinden itibaren hayvan ile temas etmesi, klinik becerilerin geliştirilmesi, laboratuvar ve saha uygulamalarının arttırılması hedeflenerek tam bir entegrasyonun sağlanması amaçlanmıştır. Bu amaç temelinde, hali hazırda eğitim veren Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde tam teşekküllü bir parazitoloji laboratuvarının kurulması ve bununla birlikte öğrencinin lisans eğitimi sonunda asgari standartları karşılayacak nitelikte olmasının sağlanması yatmaktadır. Veteriner parazitoloji laboratuvarında, parazit hastalıklarına neden olan etkenleri en doğru, kolay ve güvenilir bir şekilde bulup tanıyabilmek için etkene yönelik tanı yöntemleri (serolojik ve moleküler), örnek alma, saklama, gönderme, örnekleri inceleme yöntemleri, dışkı, kan ve vücut sıvılarının parazitolojik incelenmesi, örneklerden preparatlar hazırlanması ve parazit kültür hazırlanması gibi konular işlenecektir. Bu proje önerisi, hem öğrencinin uygulama ve mesleki yeterliliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacak hem de bölgesel bazda akademik çalışma faaliyetlerin yürütülmesine mümkün kılacaktır.