Geogebra ile öğretimin 7. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve geometriye yönelik tutumlarına etkisi - Uzun, Pınar (Kastamonu Üniversitesi, 2014)
araştırmanın amacı, dinamik geometri yazılımı GeoGebra’nın öğrencilerin matematik derslerindeki akademik başarılarına ve geometriye yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, 7. sınıf matematik dersi “Dörtgesel Bölgelerin Alan”, “Çemberin ve Çember Parçasının Uzunluğu” ve “Dairenin ve Daire Diliminin Alanı” konuları, GeoGebra ile hazırlanmış taslaklar yardımıyla işlenmiştir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılı 2. dönemi yapılan bu araştırma yarı deneysel bir çalışmadır. Bu araştırmanın örneklemini, Kastamonu ili İnebolu ilçesi Mehmet Bülent Özyürük Ortaokulu 7. sınıfta öğrenim görmekte olan, deney grubundan 19 ve kontrol grubundan 23 olmak üzere toplam 42 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma haftada 4 ders saat olmak üzere toplam 12 saat sürmüştür. Bu çalışmada gruplara, araştırmacı tarafından geliştirilmiş 28 maddelik başarı testi ve geometriye yönelik tutum testi ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Çalışma süresince deney grubundaki öğrenciler GeoGebra ile hazırlanmış taslaklar yardımı ile öğrenim görürken, kontrol grubu öğrencileri aynı konuları yapılandırmacı öğretim ortamında işlemeye devam etmişlerdir. Araştırmada toplanan veriler “Başarı Testi” ve “Geometriye Yönelik Bir Tutum Ölçeği” ile elde edilmiştir. Veri toplama araçları deney ve kontrol gruplarına eş zamanlı olarak uygulanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, deney ve kontrol gruplarına uygulanan yöntemlerin her ikisinin de öğrenci başarısını artırdığı, ancak gözlenen bu artışın bilgisayar destekli öğretim gören deney grubu lehine daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca gruplardaki öğrencilerin geometriye yönelik tutum ölçeği sonuçları değerlendirildiğinde, GeoGebra programı kullanan deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir.
The effect of instruction with geogebra on 7th grade students' academic achievement and attitudes toward geometry