Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) Bireylerinde Farklı Alana Geliş Şekillerine Göre Bazı Morfolojik ve Fizyolojik Özellikler Arasındaki Farklılıkların İncelenmesi - ÖZEL, Halil Barış; ŞEVİK, Hakan; KAPTAN, Sinan; VAROL, Tugrul (Bartin Orman Fakultesi Dergisi, 2021)
Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky), ülkemiz ormanlarının asli ağaç türlerinden birisi olan yaklaşık 1,9 milyon ha yayılış alanı ile toplam ülke ormanlarımızın yaklaşık %8,5’ini oluşturmaktadır. Bu çalışma kapsamında, tohum ve sürgün kökenli doğu kayını bireylerinde bazı morfolojik ve fizyolojik karakterlerin alana geliş şekline ve yükseltiye bağlı olarak değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında üç farklı yükselti kademesinde bireyler üzerinde boy, kök boğazı çapı, fotosentez, stomal iletkenlik, transpirasyon ve toplam taze ağırlığı ölçümleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda sürgün kökenli bireylerde elde edilen değerlerin diğerlerine göre nispeten daha yüksek düzeyde olduğu ancak, yükseltinin karakterler üzerine çok daha etkili olduğu, bütün karakterlerde en yüksek değerlerin düşük yükseltilerde elde edildiği ve yükselti arttıkça değerlerin düştüğü belirlenmiştir.
Keywords: Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması; Ekoloji; -; Ziraat Mühendisliği; Orman Mühendisliği; Biyoloji