LİBYA FİZAN’DAKİ UBARİ (AWBARİ) GÖLÜ’NÜN MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ - OMAR, Salim Ali Salim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Küresel su kalitesinin izlemesindeki kilit sorunlardan biri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki su kalitesi verileri arasındaki boşluğu azaltmaktır. Libya, göstermiş olduğu çabalara rağmen, az gelişmiş su ve göl altyapısından dolayı çeşitli sıkıntılar yaşayan bir ülkedir. Özellikle su kaynaklarının ve göllerin uzak bölgelerde olması, su temini projelerinin sayısının artmasını teşvik etmekte ve hatta zorunlu kılmaktadır. Fakat başta diyare olmak üzere suyun mikrobiyolojik özelliklerinden kaynaklanan hastalıklara karşı yapılan planlama neredeyse yok denecek kadar azdır. Libya'da mikrobiyal su kalitesi üzerine yapılmış pek fazla çalışma mevcut olmayıp bunlarda toplumsal yaşamdan uzakta olan birkaç göl ile sınırlıdır. Sayısı az olan bu çalışmaların hemen hepsi Libya’nın doğusundaki şehirlerde yapılmış olup Libya’nın batısındaki şehirlerde böyle bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı, Libya’nın Fizan kenti bölgesindeki Wadi Irawan, Wadi al-Ajal ve Awbari bölgelerinde bulunan Ubari (Awbari) Gölü’nün mikrobiyal su kalitesinin belirlenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu çalışmanın sonuçları, mevcut göl suyunu davranışsal ve ekonomik materyallerle birlikte yönetim düzeyinde anlama ve iyileştirmeye yönelik, sistematik bir mikrobiyolojik veri elde edilmesini sağlamaktadır. Bu özellikleri ile çalışma yeni veriler ortaya koyması ve Libya’nın kullanım ve içme suyu kalitesinin iyileştirmesine de ışık tutacağı düşünülmektedir. Çalışmada belilrlenen örnekleme noktalarından su örnekleri steril numune şişeleri ile alınmış ve mikrobiyolojik analiz için laboratuvara getirilmiştir. Laboratuvarda standart mikrobiyolojik analizler neticesinde elde edilen sonuçlara göre; (1) suların kalitesinin kaynakta artırılması sağlamaya yönelik çalışmalar yapılması, (2) su ve su dağıtımı ile ilgili yapılan ve/veya yapılacak olan projelerde teknik şartnamelerin net olarak ortaya konulması ve ayrıca (3) projelerin su bağlantıları ve musluk suları için kalite göstergelerinin aylık izleme programları hazırlanarak takip edilmesi tavsiye edilmektedir.
Keywords: Mikrobiyal su analizi, Libya Fizan Awbari Gölü, su kalitesi, içme suyu, uzaktan algılama