Jeolojik Miras Açısından Değerlendirilmesi Gereken Bir Yöremiz: Boyabat Sultansuyu Bazalt Sütunları - Aydınözü, Duran; İBRET, B.Ünal (Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, I.Ulusal Coğrafya Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 28-30 Mayıs 2012. Erzurum, 2012)
Türkiye birçok jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlara sahip ülkedir. Ülkemizdeki bu oluşumların bir kısmı fark edilmiş, büyük bir kısmı ise henüz fark edilmemiştir. Doğadaki güzellikler keşfedilip tanıtıldıkça anlam kazanır. Boyabat Sultansuyu Bazalt sütunları da ülkemizin keşfedilmeyi bekleyen jeolojik güzelliklerindendir. Boyabat Sultansuyu Bazalt sütunları, Boyabat ilçe merkezinin 20 km batısındaki Kurusaray Köyü yakınlarında mostra vermektedir. Yüksekliği yer yer 30 metrenin üzerine çıkan bu devasa bazalt sütunları, dörtgen, beşgen ve altıgen köşelidir. Türkiye’de hatta dünyada ender olarak görülebilecek volkanik yapıları içermesi nedeniyle Boyabat Sultansuyu Bazalt sütunları, ülkemizin jeolojik mirası açısından büyük önem taşımaktadır. Sultansuyu Bazalt Sütunları, dünyadaki bilinen örnekleri içinde en gelişmiş olanlarındandır. Bu sebeple, jeomorfolojik peyzaj açısından gösterdiği olağanüstü güzelliğiyle; turizm faaliyetlerinde değerlendirilmesi gereken yörelerimizden birisidir.