İl genel meclisi tutanaklarına göre 1913-1914 yıllarında Kastamonu - Kocaoğlu, Burak (Kastamonu Üniversitesi, 2011)
Bu çalışmada Osmanlı Devleti’nin merkezî otoritesini güçlendirmek için yapmış olduğu çalışmalara paralel olarak 1913 ve 1914 yıllarında Kastamonu Đl Genel Meclisi tutanaklarına geçmiş olan konulara yer verilmiştir. Tutanaklar söz konusu dönemde Kastamonu gazetesinde yayınlanmıştır. Tutanaklarda ağırlıklı olarak Kastamonu Vilayeti’nin eğitim, bayındırlık ve ulaşım alanında yapılan ve planlanan çalışmaları, ekonomi, tarım ve hayvancılık alanlarındaki modernleşme çabaları ve karşılaşılan güçlüklere, sağlık ve sosyal konulara yer verilmiştir. Tutanaklardan meclis toplantısına katılan her üyenin kendi bölgesindeki sorunları meclis gündemine taşıdığı anlaşılmaktadır. Çalışmada Kastamonu Vilayeti’nin o yıllara ait genel durumuna ilişkin sonuçlara ulaşılmıştır.
According to the records Kastamonu in 1913-1914 provincial general assembly
Keywords: Kastamonu, Meşrutiyet, Đl Genel Meclisi, Kastamonu Gazetesi