Evsel atıklar ve geri dönüşüm konusunda öğrenci başarı ve tutumuna işbirlikli öğrenme ve gösterip yaptırma tekniklerinin etkisi - Ayyürek, Zahide (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı; 7. Sınıf öğrencilerinin, işbirlikli öğrenme, gösterip yaptırma ve düz anlatım tekniklerini kullanarak evsel atıklar ve geri dönüşüm hakkındaki başarılarını ve tutumlarını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu bir devlet okulundaki 7.sınıf öğrencilerinden oluşan üç ayrı sınıf oluşturmaktadır. Araştırma modelinde “ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen” kullanılmıştır. Öğrencilerin başarılarını ölçmek için evsel atıklar ve geri dönüşüm başarı testi ön test ve son test olarak, tutumlarını ölçmek için çevre tutum ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verileri analiz etmek için SPSS Statistics 27 programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilere göre; grupların kendi içlerindeki ön test ve son testlerinde, başarı ölçeğinde anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. Tutum ölçeklerinde sadece işbirlikli öğrenme grubu anlamlı bir farklılık göstermiştir. Gruplar arası yapılan karşılaştırmada ise başarı ölçeklerinde gruplar arasında da anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. İşbirlikli öğrenme ve gösterip yaptırma tekniklerinin karşılaştırmalarında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Tutum ölçeğinde ise sadece düz anlatım tekniğinin kullanıldığı kontrol grubu ve işbirlikli öğrenme tekniğinin kullanıldığı Grup-1 arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir.
The effect of cooperative learning and demonstration techniques on student achievement and attitude towards household waste and recycling
Keywords: Çevre eğitimi, evsel atık, geri dönüşüm, işbirlikli öğrenme, gösterip yaptırma tekniği