Gelibolu Yarımadası’ndan (Kuzey Ege Denizi, Türkiye) Avlanan Palamut (Sarda sarda Bloch, 1793), Uskumru (Scomber scombrus Linnaeus, 1758) ve Kolyoz (Scomber colias Gmelin, 1789) Balıklarının Toplam Boy, Toplam Ağırlık, Maksimum Vücut Çevresi ve Operkulum Çevresi Arasındaki İlişkiler - CENGİZ, Özgür; PARUĞ, Şenol (KSU Journal of Agriculture and Nature, 2022)
Bu çalışma Gelibolu Yarımadası açıklarında (Kuzey Ege Denizi, Türkiye) Ocak 2017-Aralık 2017 tarihleri arasında palamut (Sarda sarda Bloch, 1793), uskumru (Scomber scombrus Linnaeus, 1758) ve kolyoz (Scomber colias Gmelin, 1789) türlerinin boy-ağırlık ve boy-çevre ilişkilerini ortaya çıkarmak için ticari balıkçılar tarafından avlanan öü balıkları kullanmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi palamut, uskumru ve kolyoz balıkları için, sırasıyla, W=0.0143TL2.84 (R2=0.89), W=0.0059TL3.11 (R2=0.92) ve W=0.0059TL3.11 (R2=0.92) olarak tahmin edildi. Yine sırasıyla bu türlerin boy-operkulum çevre ilişkileri Gope=0.3988TL+0.2512 (R2=0.78), Gope=0.3528TL+0.8122 (R2=0.84) ve Gope=0.4295TL-0.5991 (R2=0.94) olarak hesaplanırken boy-maksimum vücut çevre ilişkileri ise Gmak=0.5993TL-4.1237 (R2=0.79), Gmak=0.4206TL+0.2732 (R2=0.83) ve Gmak=0.4676TL-0.168 olarak saptanmıştır. Bu çalışma Karadeniz’i de kapsayacak şekilde tüm Akdeniz Havzası için bu türlerin boy-operkulum ve boy-maksimum vücut çevresi ile ilgili ilk bilgileri içermektedir.
Keywords: 14. Life underwater