Öğrenci Gözü ile Üniversitenin İmajı: Kastamonu Üniversitesi Örneği - Avcı, Kemal; Erdinç, İbrahim Ethem (Selcuk University, 2025)
Bu çalışmanın amacı Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin zihnindeki üniversite imajının oluşmasında hangi faktörlerin ön plana çıktığını; bu imajların öğrencilerin demografik özellikleri, öğrenim gördükleri fakülte ve sınıf ile olan ilişkisini keşfetmektir. Araştırma verileri 23 Kasım 2023 ile 6 Aralık 2023 tarihleri arasında, basit rastlantısal örneklemeye dayalı olarak ulaşılan ve Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan 398 katılımcıya uygulanan yüz yüze anket yöntemi aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilere dönük yapılan analizler sonucu üniversitenin sahip olduğu akademik ortam ve fiziksel kapasiteye ilişkin imajın ortalama bir düzeyin üstünde olduğu görülmüştür. Kastamonu Üniversitesi’nin toplum tarafından nasıl algılandığına dair öğrenci zihnindeki imaj ise görece olumsuzdur. Kastamonu Üniversitesi’ndeki akademik ortama ilişkin imajın kadın öğrencilerin zihninde erkek öğrencilere göre daha olumlu olduğunu söylemek mümkündür. Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim görmeye yeni başlayan öğrencilerin zihninde tüm faktörlere ilişkin imajlar üst sınıflardaki öğrencilere göre daha olumludur. Katılımcıların öğrenim gördüğü fakültelere ve aylık harcama miktarlarına göre yapılan fark testlerinde hiçbir faktör açısından anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir.