YETENEK YÖNETİMİ ALGISININ KAMU SEKTÖRÜ VE ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI AÇISINDAN ANALİZ EDİLMESİ: KASTAMONU İLİ ÖRNEĞİ - Şen, Alper Tunga; Yücel, Mustafa (Erzurum Kultur ve Egitim Vakfi, 2025)
Yetenek yönetimi kavramı esasında organizasyonlarda var olan önemli pozisyonlarda sürekli liderlik ve kişisel gelişimin sistematik bir süreci olarak ifade edilebilmektedir. Günümüzde artan teknoloji ve yaşanan teknolojik dönüşüm neticesinde yetenek yönetimi kavramına karşı bakış açıları özellikle sektörel bazda büyük farklılıklar göstermektedir. Bu çalışma, kamu ve özel sektör çalışanlarının yetenek yönetimi algılarını demografik değişkenler açısından analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Şahin (2015) tarafından geliştirilen “Yetenek Yönetimi Ölçeği” kullanılmış ve Kastamonu il merkezinde görev yapan kamu ve özel sektör çalışanlarından yüz yüze anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 26 programı ile analiz edilerek geçerlilik ve güvenirlik testleri, bağımsız örneklem T-Testi, ANOVA testi ve Post-Hoc analizleri uygulanmıştır. Analizler sonucunda, kamu sektörü çalışanlarının yetenek yönetimi algılarının özel sektör çalışanlarına kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, Kastamonu’daki özel sektör firmalarının büyük ölçüde KOBİ ve aile işletmelerinden oluşmasının yetenek yönetimi uygulamalarına olan ilgiyi sınırlayabileceği şeklinde yorumlanmaktadır. Ayrıca, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve çalışılan pozisyon gibi demografik değişkenler açısından yetenek yönetimi algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Çalışmanın bulguları, yetenek yönetimi stratejilerinin sektörel farklılıklar dikkate alınarak sürekli gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu bağlamda, kamu ve özel sektör arasında bilgi ve deneyim paylaşımının artırılması, yöneticilere yönelik eğitim ve gelişim programlarının yaygınlaştırılması ve yetenek yönetimi uygulamalarının çalışan motivasyonunu artıracak şekilde geliştirilmesi önerilmektedir.