TRDizin:
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI İLE EKMEĞİN FENOLİK MADDE İÇERİĞİNİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ

dc.contributor.authorNesibe Arslan BURNAZ
dc.contributor.authorMüge Hendek ERTOP
dc.contributor.authorŞeyda Merve KARATAŞ
dc.date.accessioned2023-04-14T23:00:09Z
dc.date.available2023-04-14T23:00:09Z
dc.date.issued2018-06-01
dc.description.abstractSon yıllarda, tüketicilerin fonksiyonel gıdalara ilgisi artmaktadır. Bunun temel nedeni, fonksiyonel gıdaların içerdikleri fenolik bileşikler ve doğal antioksidanlarla insan sağlığı üzerine olumlu etkilerinin bulunmasıdır. Bu amaçla pek çok zenginleştirilmiş ürün formülasyonu geliştirilmektedir. Özellikle günlük diyette her öğünde sofralarda yerini alan ekmeğin, zenginleştirilerek besin değerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, geleneksel ekmeğe, tıbbi ve aromatik bitki ya da bitki tohumları eklenerek, ekmeğin fenolik madde içeriğinin zenginleştirilmesi ve antioksidan bakımından işlevselliğinin arttırılması amaçlanmıştır. Farklı formülasyonlarla yapılan ekmek numunelerinin toplam fenolik madde içerikleri Folin-Ciocalteu yöntemine göre bulunmuştur. Sonuçlar kontrol beyaz ekmekle karşılaştırıldığında, ekmek yapımında özellikle tarçının toplam fenolik madde içeriğine katkısı oldukça fazla bulunmuş olup, fonksiyonel ekmek üretiminde kullanılması önerilebilir
dc.identifier.citationArslan Burnaz, N., Hendek Ertop, M., Karataş, Ş. (2018). TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI İLE EKMEĞİN FENOLİK MADDE İÇERİĞİNİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ. GIDA, 42(2), 240-249
dc.identifier.doi
dc.identifier.eissn1309-6273
dc.identifier.endpage249
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage240
dc.identifier.trdizin268058
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/268058/tibbi-ve-aromatik-bitkilerin-kullanimi-ile-ekmegin-fenolik-madde-iceriginin-zenginlestirilmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/7893
dc.identifier.volume42
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofGIDA
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleTIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİN KULLANIMI İLE EKMEĞİN FENOLİK MADDE İÇERİĞİNİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin

Files